Spring til indhold

Politik og internationale relationer

Argentina er en republik. Kongressen består af to kamre: Senatet (overhuset) med 72 medlemmer og deputeretkammeret (underhuset) med 257 medlemmer. Forfatning af 1. maj 1853 er senest revideret i august 1994. Ifølge den argentinske forfatning kan præsidenten vælges for to på hinanden følgende perioder af 4 år. 2015 tyder på et tungt valgår i argentinsk politik med den største fornyelse af politiske poster siden 2003, herunder præsidentvalg, guvernørvalg og valg til Kongressen. 

 

Indenrigspolitisk situation

Efter 12 med centrum- venstre ægteparret Néstor Kirchner og siden Kristina Kirchner på præsidentposten, vandt centrum- højre kandidaten Muricio Macri det seneste præsidentvalg og tiltrådte d. 10 december 2015. Dermed brød han med 12 års politisk dominans af Peronistpartiet Frente Para la Victoria. 

Med Macris tiltrædelse som præsident er der udsigt til ændringer i argentinsk indenrigspolitik. Macri har lagt op til en stramning af den argentinske økonomi. Efter få dage som præsident foretog han en devaluering på over 40 pct. af den argentinske peso. Desuden løftede han en række restriktioner på adgangen til udenlandsk valuta, der blev indført af den tidligere regering som led i en plan om at styrke indenlandske produkter. Det forventes derudover, at han vil afskaffe visse subsidier, foretage en deregulering af markedet samt indføre egenbetaling for uddannelse. 

Samtidig står Macri over for en svær parlamentarisk situation, idet det tidligere regeringsparti bevarede majoriteten i det argentinske senat ved valget. Den nye præsident er således tvunget til at søge et bredt samarbejde. I begyndelsen af sin præsidentperiode har han dog benyttet sig af muligheden for at udstede præsidentielle dekreter til at gennemføre en række lovændringer.

 

Udenrigspolitiske prioriteter

Den tidligere regeringens udenrigspolitik var altovervejende fokuseret på andre lande i regionen, herunder i sær Brasilien og Venezuela. Derudover var Rusland og Kina vigtige partnere for den tidligere regering.

Den ny- tiltrådte præsident Macri har lagt op til et bredere udenrigspolitisk fokus, så selvom de traditionelle partnere i regionen stadig prioriteres højt, har han også rakt hånden ud efter nye internationale samarbejdspartnere. 
 
 Argentina er medlem af Det Sydlige Fællesmarked (Mercosur) og Unionen af Sydamerikanske Stater (UNASUR). Desuden er Argentina et aktivt medlem af FN, Organisationen af Amerikanske Stater (OAS), G20 og Verdenshandelsorganisationen (WTO). I forhold til Europa står de bilaterale forbindelse til især Italien stærkt, men også forholdet til Spanien, Frankrig og Storbritannien er historisk tætte.