Spring til indhold

Information om coronavirus/covid-19

Information til danske rejsende og fastboende i Argentina i forbindelse med udbruddet af coronavirus (se Paraguay og Uruguay nederst på siden).

Siden er senest opdateret den 20. maj 2020

Ambassaden holder åbent mandag til fredag fra kl. 9-17.

Udenrigsministeriet har en døgnåben Sydamerika Task Force, som danskere i Sydamerika kan henvende sig til på tlf: +45 33 92 13 45 eller bbbcoronaglobaltaskforce@um.dk

Fra fredag den 13. marts frarådes alle ikke-nødvendige rejser til hele verden. Udenrigsministeriet opfordrer de danske rejsende, der befinder sig ude i verden til at rejse hjem, så snart det er muligt, men i god ro og orden og i tæt dialog med dit rejsebureau, flyselskab eller forsikringsselskab.

 

Vigtig information for danskere i Argentina

Udgangsforbud
Der er fortsat udgangsforbud for alle i Argentina. I udgangspunktet må eget hjem kun forlades for indkøb i lokal fødevarebutik og for apoteksbesøg, men flere provinser har åbnet for andre muligheder for bevægelse i det offentlige rum. Nogle provinser har også særlige regler for transport ud og ind af provinserne. Vi opfordrer til, at du tjekker de øjeblikkelige regler, hvor du er. 

I hovedstaden Buenos Aires er det obligatorisk at bære ansigtsmaske, eller dække sin næse og mund med et klæde, når man er på ethvert offentligt område samt i butikker og banker eller på offentlige kontorer. Du kan blive pålagt en bøde på op til DKK 8.500, hvis du ikke overholder disse regler. Fra den 14. maj er det i Buenos Aires by nu tilladt at åbne visse typer af ikke essentielle butikker i tidsrummet 11-21. Disse butikker må kun anvendes af personer, hvor det sidste nummer i DNI er lige, på lige dage, og personer med ulige numre på ulige dage.  Fra den 16. maj er det lørdag og søndag tilladt at flytte. Samtidig er det tilladt lørdag og søndag at bevæge sig 500 meter fra boligen med børn til og med 15 år på lige dage for forældre med et lige nummer sidst i DNI og på ulige dage for forældre med ulige numre. Enkelte udendørs markeder med fødevarer er også åbnet. Her skal man holde mindst 1,5 meters afstand til hinanden.

Læs mere om reglerne for Buenos Aires by her: https://www.buenosaires.gob.ar/laciudad/noticias/cuales-son-las-nuevas-actividades-habilitadas

Lignende foranstaltninger er indført i andre provinser og byer.

Ambassaden indskærper overfor alle at holde sig opdateret og følge myndighedernes anvisninger. Man skal altid holde afstand til andre.


Hjemrejsemuligheder
Det er muligt at forlade landet for personer, som ikke udviser COVID-19 symptomer og har en bekræftet udrejsebillet.  Til brug ved myndighedskontrol skal du kunne fremvise en gyldig flybillet ud af Argentina, samt en note fra ambassaden. Chauffører skal ligeledes bruge en note fra ambassade, uanset om det er privatpersoner eller et transportfirma. Du skal kontakte ambassaden i god tid, da Argentinas udenrigsministerium skal underrettes om kørsel til lufthavnen mindst 48 timer før afgang. Opleves hindringer fra myndighedernes side i forbindelse med transport til lufthavn kan ambassaden kontaktes på nødtelefon +54 911 6487 0286.

Alle internationale kommercielle fly til og fra Argentina er aflyst. Regeringen har tilkendegivet at der først kan købes biletter til kommercielle fly til efter 1. september. Det forventes at der vil blive organiseret enkelte europæiske særflyvninger. Ambassaden vil løbende søge at opnå pladser til danske rejsende på disse fly.

I forbindelse med hjemrejse opfordres til at være særlig opmærksom på, at mellemlandinger ikke sker i lande, som har lukket grænserne eller indstillet flyvninger til Europa.

Indenrigsflyvninger, langdistancetog og -busser er indstillet. Fra den 19. marts til den 10. maj må lokale busser i Buenos Aires kun køre med det antal passagerer, der er siddepladser til. Der vil blive indført kontrol af overholdelse af dette tiltag, og sanktioner for manglende overholdelse skal forventes. 


Indrejse i Argentina
Det er kun argentinske statsborgere og personer med opholdstilladelse i Argentina, der kan rejse ind i Argentina.

Obligatorisk hjemmeisolation i 14 dage
Indrejsende til Argentina fra områder berørt af coronavirus pålægges obligatorisk hjemmeisolation i 14 dage. Der henvises desuden til det generelle udgangsforbud i hele Argentina beskrevet i toppen af siden.

Er man underlagt obligatorisk hjemmeisolation, er man forpligtet til at underrette de argentinske myndigheder herom ved at ringe til 107 i Buenos Aires område eller 911 i resten af landet .

Myndighedstiltag til begrænsning af spredning af coronavirus/covid-19, herunder krav om hjemmeisolation og lægeerklæringer, kan variere fra provins til provins. Der kan således også være karantænekrav ved rejse imellem forskellige provinser. Vi anbefaler, at man altid følger lokale myndighedsanvisninger, og at man medbringer pas og/eller anden dokumentation for indrejsetidspunkt, når man færdes på gaden i Argentina.

Krav om sundhedsoplysninger
Indrejsende til Argentina skal give visse sundhedsoplysninger. Disse oplysninger kan medføre yderligere forebyggende tiltag fra de lokale myndigheder, heriblandt isolation. De lokale myndigheder kan implementere nye tiltag med kort varsel. Nye tiltag kan omfatte isolation af personer uden sygdomssymptomer, hvis der er mistanke om, at personerne har været udsat for smitte.

I den internationale lufthavn i Buenos Aires (Ezeiza) er der opsat fjernbetjente temperaturfølsomme kameraer, som kan registrere kropstemperaturen hos alle ankomne til lufthavnen. Optagelserne fra disse kameraer bliver overvåget af migrationsmyndighederne og sundhedspersonale for at fastslå, om de ankomne har feber. I tilfælde af, at kameraerne registrerer feber hos en passager, overtager lufthavnspolitiet sagen og overdrager vedkommende til grænse-sundhedsmyndighederne, der vil vurdere sundhedstilstanden (Link)

Alle, der har været i kontakt med et bekræftet eller sandsynligt tilfælde af coronavirus, skal:

- i alle tilfælde, også selvom man ikke har symptomer, blive hjemme og begrænse/undgå social kontakt og arrangementer i 14 dage.
- i tilfælde af feber og åndedrætssymptomer (hoste, ondt i halsen eller åndedrætsbesvær) tage øjeblikkelig telefonisk kontakt til sundhedsmyndighederne, i Buenos Aires på tlf.nr. 107 og i resten af Argentina på tlf. 911, for at koordinere personlig konsultation.

Hvis du har en privat sygeforsikring (enten lokal eller rejseforsikring), anbefaler ambassaden, at du ringer til denne først.

 

Yderligere information om Argentina
Du bør altid følge de lokale myndigheders anvisninger.

Danskere bosat eller på rejse i Argentina opfordres til at følge de lokale myndigheders information via nyhedsmedier og nedenstående informationskanaler:
Præsidentielt dekret om sanitær nødsituation (lov nr. 27.541) i forhold til coronavirus COVID-19

Argentinas sundhedsministerium offentliggør information på sundhedsministeriets hjemmeside og opfordrer offentligheden til at følge nuværende anbefalingerne på:
https://www.argentina.gob.ar/salud/coronavirus-COVID-19

Du kan også følge nyhederne generelt i Argentina på engelsk her

Yderligere information fra Danmark
Har du spørgsmål eller brug for bistand i forbindelse med coronavirus/COVID-19, kan du tage kontakt til den Danske Ambassade i Buenos Aires på: +54 11 4312 6901 . Uden for ambassadens åbningstid er der mulighed for omstilling til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter. Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationssite www.coronasmitte.dk kan du finde information om coronavirus/COVID-19.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside

Lokal information om coronavirussen kan også fås ved at ringe til Sundhedsministeriets informationsnummer: 0800-222-1002 (valg af nøgle 1 – coronavirus)

Du kan læse mere i Udenrigsministeriets meddelelser [LINK].

Du bør altid følge Sundhedsstyrelsens råd: https://www.sst.dk/corona


Vigtigt om NemID

Det globale udbrud af covid-19 kan medføre vanskeligheder med forsendelser af post til udlandet. Det betyder, at der for danskere bosat i udlandet kan opstå problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon:
https://digst.dk/nyheder/nyhedsarkiv/2020/marts/udlandsdanskere-boer-installere-nemid-noegleapp/  


Danskerlisten: Nem adgang til vigtig information
Ambassaden opfordrer alle danskere i Argentina, Paraguay og Uruguay, til at registrere sig på Danskerlisten og hente udenrigsministeriets app Rejseklar. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig. Du tilmelder dig Danskerlisten her: https://danskerlisten.um.dk/


Paraguay

Paraguay har indstillet alle internationale flyvninger og lukket alle grænser indtil videre på ubestemt tid. Der er udgangsforbud for alle i landet og kun personer, der varetager væsentlige samfundsmæssige funktioner som personer inden for transport og madleverancer, er undtaget forbuddet. Indrejse til landet er begrænset til statsborgere og personer med permanent opholdstilladelse også på ubestemt tid. Indrejsende uanset afrejsedestination er pålagt obligatorisk isolation i 14 dage enten i hjemmet eller andet udpeget karantænested.

Fra mandag den 25. maj indledtes 2. fase af tilbagerulningen af karantænereglerne. Alle butikker kan nu åbne, så længe de generelle anbefalinger om vask og distancering overholdes. Samtidig kan alle biler anvendes uanset nummerplade. Der kræves ikke længere tilladelse for transport til arbejde bortset fra folk, der arbejder efter kl 21, samt udbringning. Alle kontorer kan åbne, men kun med halvdelen af den normale bemanding. Hvem der kan gå på arbejde hæves fra 60 til 65 år. Individuel fysisk træning er fuldt tilladt, men stadig ikke sport i grupper. Vær desuden opmærksom på, at man bl.a. stadig ikke må bevæge sig mellem byer eller tage på besøg, samt at alle barer og restauranter er lukkede, og at alle skal bære maske i det offentlige rum.


Uruguay

Direkte flyforbindelser mellem Uruguay og Europa blev indstillet den 20. marts. Eneste rejserute til Europa er over Brasilien, hvortil der imidlertid er meget få afgange. Rejse til Danmark kan ske med de meget få afgange via Brasilien. Ambassaden har fået oplysninger om at flyselskabet Amazonas flyver torsdage og søndage fra Montevideo til Sao Paulo. For yderligere oplysninger ring til Amazonas på: (+598) 96 436 032.

Grænsen mellem Uruguay og Argentina er lukket, og der er heller ikke flyforbindelser mellem de to lande. Uruguay begrænser desuden indrejse til statsborgere og personer med permanent opholdstilladelse. Indrejsende er pålagt obligatorisk hjemmeisolation i 14 dage.